Боб Дайъмънд, който подаде оставка като изпълнителен директор на "Барклис", вчера даде тричасови показания пред депутатите в британския парламент.
Преди ден стана ясно, че опитите на банката да въздейства на определянето на междубанковия процент ЛИБОР (лихвата, при която лондонски банки си заемат пари и която се използва като еталон за финансовите пазари) са започнали след обаждане на заместник управителя на Банк ъв Ингланд. Банката засега отказва коментар.

Дайъмънд определи като осъдително поведението на хората, отговорни за опитите на банката да влияе върху междубанковите лихвени проценти.
Дайъмънд обясни, че обича "Барклис" и е подал оставка, за да запази репутацията й.

"Съжалявам, разочарован съм и също така съм разгневен. Няма никакво извинение за поведението, демонстрирано чрез тези действия. Представлявам много хора в "Барклис", които са наистина гневни заради това. Едно от големите ми притеснения е, че това е било грешно и не ме прави щастлив, но ние вложихме всички ресурси, които можехме, за да гарантираме, че ще се справим с хората с подобно поведение, каза той пред депутати, които го разпитват за това кой, какво и кога е знаел за лихвения скандал.

Бившият изпълнителен директор защити действията на банката по отношение на лихвените измами, когато тя за първи път ги открива. Веднага щом идентифицирахме (проблема) преди три години... казахме - "нека да стигнем до дъното на това", каза Дайъмънд, цитиран от БНР.
След изслушването консерваторът Дейвид Ръфли заяви, че не е доволен от показаниятат на Дайъмънд. Той или е съучастник, или некомпетентен, казва депутатът пред Би Би Си. Той изрази учудването си, че Дайъмънд е разбрал за манипулациите едва миналия месец.

Скандалът създава главоболия както за британските консерватори, така и за традиционните им опоненти, лейбъристите,които бяха на власт, когато банки са манипулирали т. нар. ЛИБОР, пише "Уолстрийт джърнал", цитиран от БТА.
Ако се докаже, че заместник управителят на централната банка Пол Такър е замесен, скандалът ще рикошира и върху лейбъристите, чиито министри през 2008 г. "неведнъж изказваха недоумение защо Барклис представя толкова завишени данни в сравнение с предишни периоди.
Британският министър на финансите Джордж Осбърн доля масло в огъня, като заяви в интервю за списание "Спектейтър", че лейбъристите "са очевидно замесени" в натиска, оказван върху Барклис да манипулира данни, свързани с дейността на банката.

Проблеми възникват и за сегашния премиер Дейвид Камерън, тъй като според британската общественост консерваторите и самият премиер са в прекалено тесни отношения с банките.
Лейбъристите побързаха да припомнят, че през 2008 г. Камерън е настоявал за облекчаване на регулаторния режим на финансовите пазари.
"Ню Йорк таймс" посочва, че Боб Даймънд не спести на парламентарната комисия факта, че регулаторните органи и в САЩ, и във Великобритания неведнъж са били предупреждавани за някои съмнителни елементи в процедурата по определяне на ЛИБОР. Според Дайъмънд нито едно от тези предупреждения не е довело до намеса в дейността не само на Барклис, а и на няколко други банки, за които има съмнения, че умишлено са завишавали данните за цената на получавани от тях заеми на междубанковия пазар.
В крайна сметка се оказа, че без да споменава каквито и да било подробности за евентуални договорености между британското правителство, Банк ъв Ингланд и Барклис през 2008 г., Боб Дайъмънд накара членовете на комисията по финанси на долната камара на парламента да се чувстват неловко при задаването на неудобни въпроси, пише вестник "Индипендънт".

"С някои изключения въпросите, които задаваха членовете на парламента, разкриваха недостатъчна информираност, недостатъчна острота, прекалена емоционалност и партизанщина", коментира вестникът.
Според него парламентарното разследване на аферата няма да доведе доникъде, и затова се налага съдебно разследване. Днес се очаква британският парламент да гласува дали да бъде създадена парламентарна комисия, както предлага Камерън, или съдебна комисия, както предлага лидерът на лейбъристите Ед Милибанд, за разследване на опитите за манипулиране на еталонната лихва, съобщи "Уолстрийт джърнъл".


Рейтинговата агенция „Мудис” днес промени перспективата си за рейтинговите оценки на британската банка „Барклис”, като я понижи от „стабилна” на „негативна”, предаде Ройтерс.
Агенцията подчерта, че несигурността, породена от скорошния скандал и оставките на двама членове на ръководството на финансовата институция, е причина за понижението на перспективата за нейния рейтинг. В момента рейтингите, които дава „Мудис” на британската банка, са „C-/baa2”.